Легендата на родната сцена Татяна Лолова ни напусна на 23 март 2021

...
Легендата на родната сцена Татяна Лолова ни напусна на 23 март 2021
Коментари Харесай

Незабравимата Татяна Лолова: 10 любопитни факта за царицата на българската комедия

Легендата на родната сцена Татяна Лолова ни напусна на 23 март 2021 година,  оставяйки незаличима диря в сърцата на българите и в историята на родното изкуство. На рождената ѝ дата, 10 февруари, преди една година  в столичния квартал Гео Милев бе направена символичната първа копка на „ Градината на Татяна Лолова ". През 2024 година се навършват тъкмо 90 години от рождението на кралицата на българската комедия. 

Татяна Лолова е същинска хала както в престъпната комедия „ Бон късмет, инспекторе “ (1983) , по този начин и в „ Щурец в ухото “ (1976) , където е един от героите, за които преместването от селото до града става мотив за сериозна преоценка на досегашния им живот. Именно в този филм на Георги Стоянов тя изиграва една от функциите, които най-вече обича.

 татяна лолова " Щурец в ухото ", imdb

Безкрайно скромна и доброжелателна, Татяна Лолова не крие, че с изключение на на гения си, дължи своята шеметна кариера на положителните хора, които са видели нещо в нея и са ѝ подали ръка. Благодарение на автобиографичната ѝ книга „ 1/2 живот “ не само си припомнихме нейната неповторима житейска философия, само че и научихме някои любопитни обстоятелства за живота ѝ, които взехме решение да споделим през днешния ден.

Сцената ѝ дава мощ

Родена е в София, в болничното заведение „ Княгиня Клементина “ покрай Централна гара, през 1934 година Не знае дали е била доста кресливо бебе, само че признава, че даже когато остарява и колкото да стига до театъра, щом стъпи на сцената, съумява да вика с цяло гърло чак до финала на постановката.

Загубва татко си на 15 години

Майка ѝ е украинка. През годините двете имат комплицирани връзки, като Татяна даже е изгонена от фамилния дом. Това се случва, откакто татко ѝ умира рано, а майка ѝ е омъжена наново. Татяна признава, че е боготворяла татко си, който бил счетоводител, само че също по този начин знаел няколко езика и умеел да рисува. Баба ѝ по бащина линия е родена в Калофер и е от рода на майката на Христо Ботев.



Понякога хората я вземали за майка на брат ѝ

Като дете постоянно се грижи за по-малкия си брат Димо и даже се е случвало да я взимат за негова майка. По-късно той заживява в Париж, където работи като режисьор и сценарист. Съпругата му е еластичен хирург, а синът му Сава Лолов е артист.

Настоява да работи в Русе

По време на студентско турне се влюбва в град Русе и след дипломирането през 1955 година упорства да я разпределят точно там, в  Драматичен Театър " Сава Огнянов ". На идната година към този момент е първата актриса, назначена в трупата на новия Сатиричен спектакъл, основан от нейния професор във ВИТИЗ Стефан Сърчаджиев.

Била е омъжена два пъти

Първият ѝ брачен партньор е Евелин Монев, който е хидроинженер . Женят се през 1958 година Развеждат се, запазвайки положителни връзки. За повторно се омъжва през 1963 година за Светослав Светославов, тогава реквизитор в Сатиричния спектакъл.

 татяна лолова Facebook

Кръщава сина си на именития артист Сава Огнянов

През същата година, 1963, се ражда и синът им Сава. " Кръстих сина си на Сава Огнянов, внукът ми и племенникът ми също носят името на този популярен артист “ , споделя още Татяна Лолова. По-късно синът ѝ, дружно със брачната половинка си Нели, подарява родителите си с двама внуци – Сава и Матео. През 2021 година Сава получава от името на починалата си баба посмъртна премия „ Икар “ за извънреден принос към изкуството.

Застъпвала се е за Тодор Колев

Когато получава сюжета на Володя Янчев за „ Последният ерген “, Лолова упорства точно Тодор Колев да изиграе основната роля. После с оскърбление си спомня, че всички са не запомнили, че точно тя първа е повярвала в гения му за киното.



Обичала да играе със лични облекла

Първата ѝ поява в киното е като „ момичето с джуфката “ в „ А бяхме млади “ на Бинка Желязкова, някъде към 1961 година В целия филм Лолова има едно-единствено минаване, на което режисьорката прави 18 дубъла. В тази роля, както в доста други по-късно, Лолова играе със лични облекла.

Пази невероятни мемоари от снимачната площадка 

Предложението за присъединяване в „ Тринадесетата избраница на принца “ (1986 г.) идва в миг, когато Татяна има възприятието, че всички са не запомнили, че е и киноактриса. Там играе ролята на вълшебница и брачна половинка на Павел Поппандов. Фон на събитията във кино лентата са красиви крепости в град Кемниц, Германия и актрисата си спомня доста занимателни моменти със своите сътрудници по време на фотосите.



Загубата на брачна половинка ѝ я съкрушава

През 2018 година Светослав Светославов - Славето – брачният партньор на Татяна Лолова, умря на 85-годишна възраст. Двамата се обичат и поддържат и продължение на 55 години. През последните години от живота си Светослав заменя театъра с рисуването и през 2014 година провежда своята първа галерия . След гибелта му Татяна остава съкрушена, само че продължава да се усмихва, тъй като синът ѝ не разрешава да бъде тъжна.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook , последвайте ни в Instagram , намерете ни в TikTok .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР